Weergeven van structuren onder de huid

Echografie is bij de meeste mensen bekend vanuit de zwangerschaps-diagnostiek en het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Hoogfrequente geluidsgolven, welke voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn, worden het lichaam in gezonden.

Hierbij wordt een transducer rechtstreeks op de huid geplaatst. Deze transducer is in staat om de geluidsgolven uit te zenden en terugkerende echo’s te ontvangen. Echo’s ontstaan in het lichaam waar de ene structuur overgaat in een andere. Deze echo’s worden door een computer razend snel verwerkt tot een beeld op de monitor welke dan de structuren die onder de huid liggen weergeeft.

echografie

Echografisch onderzoek en podologie

Met echografisch onderzoek kunnen wij een betere diagnose stellen. Er worden oorzaken van voet- en houdingsklachten gevonden die zonder dit onderzoek verborgen zouden blijven. Op een röntgenfoto zien we met name botten, maar bij de meeste voetklachten zijn niet de botten het probleem, maar de structuren eromheen. Deze structuren zijn veel beter zichtbaar op een echo.

Dynamisch onderzoek

Echo-onderzoek is een dynamisch onderzoek. Dat betekent dat u tijdens het onderzoek uw voet gewoon kunt bewegen. Zo krijgen wij veel meer informatie over hoe uw voet functioneert dan bij een röntgenfoto.

Verder kunt u tijdens het onderzoek meekijken en krijgt u uitleg bij wat wij zien. Doordat u zelf kunt meekijken, kunt u makkelijker begrijpen wat de oorzaak is van uw voetklacht. Nadat de juiste diagnose is gesteld stellen wij een behandelplan op om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.

Wanneer wordt een echo gemaakt?

Echografie wordt gebruikt door het hele lichaam. Het wordt ook gebruikt voor onderzoek van voet- en enkelklachten. Wanneer met lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klacht niet gevonden wordt, kan een echo-onderzoek duidelijkheid geven. Het echo-onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling