Voetklachten verhelpen met op maat gemaakte zolen
Therapiezolen zijn speciaal voor uw voet gemaakt. Een op maat gemaakte therapiezool verschilt dan ook per voetklacht. Sommige zolen ontlasten een bepaald deel van de voet, terwijl andere therapiezolen de voet extra steun geven. Ook zijn er therapiezolen die de vorm van de voet corrigeren of bepaalde functies van de voet compenseren. Door de hoogteverschillen en hardere en zachtere materialen, heeft de therapiezool het juiste effect op uw voet.
Welke schoenen zijn geschikt voor therapiezolen?
Het effect van de therapiezool is afhankelijk van de schoen waarin u deze draagt. Welke schoen het meest geschikt is, hangt af van uw voetklacht en uw voettype. Onze podologen kunnen u hierbij helpen.
De prijs of het merk van een schoen zegt meestal niet veel over de geschiktheid voor therapiezolen. Een goede schoen beschikt over de volgende kenmerken:
Pasvorm
Kies een schoen in de juiste lengte- en breedtemaat. In pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.
Stijfheid van de zool
Kies een schoen waarvan de zool alleen soepel is bij de tenen, waar de schoen moet buigen tijdens het lopen.
Stevige hiel
De schoen geeft meer steun als het contrefort, dat is het deel van de schoen dat om uw hiel zit, niet goed indrukbaar is. Kies daarom een schoen met een stijf contrefort.
Hakhoogte
Om te zorgen dat u stabiel staat, mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.
De bodem
Wanneer u therapiezolen gaat dragen, kunt u het best schoenen kopen met een uitneembare binnenzool. Wanneer u de binnenzool eruit haalt, is er genoeg ruimte voor de therapiezool.
Maatwerk
Therapiezolen worden op maat gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen(en). Maar iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Daarom kan het zijn dat de therapiezolen niet in al uw schoenen even goed passen.
Moet ik wennen aan de therapiezolen?
Als u voor het eerst op maat gemaakte therapiezolen draagt, dan heeft u meestal in het begin spierpijn en een moe gevoel. Het is verstandig om het gebruik van de therapiezolen rustig op te bouwen. De voeten moeten namelijk wennen aan de gecorrigeerde stand van de voet.
Als u na twee weken nog steeds niet goed op de therapiezolen kunt lopen of als u pijnklachten krijgt door het dragen van de zolen, dan is het verstandig een vervroegde afspraak te maken voor controle.
Controle van de therapiezolen
Na vier tot zes weken komt u weer bij de podoloog terug voor controle. Wij kijken of de zolen naar behoren werken en of er eventueel iets bijgesteld moet worden. Ook kan er een tweede paar therapiezolen worden bijbesteld voor schoenen met een andere pasvorm.
Omdat therapiezolen vaak intensief worden gedragen, slijt de zool snel. Daarom is het slim om één keer per jaar naar de podoloog te gaan voor controle. Het is zeer belangrijk dat de zool het juiste effect behoudt.
Hoe lang moet ik de therapiezolen dragen?
De duur van een behandeling met therapiezolen is volledig afhankelijk van het soort voetklacht. In sommige gevallen hoeft de therapiezool slechts enkele maanden te worden gedragen, maar het komt ook voor dat de therapiezool voor langere tijd gedragen moet worden. Bij Podozorg Wageningen geven wij duidelijk advies over de duur van de behandeling.
Praktische informatie over therapiezolen
Levering
Nadat de podoloog de zolen bij u heeft aangemeten, worden deze in de werkplaats gemaakt en naar uw huisadres gestuurd. Dit duurt ongeveer 2 werkweken. Het pakketje past door de brievenbus.
Onderhoud
Steunzolen kunnen onprettig gaan ruiken. In dat geval is wassen met reinigingsalcohol de oplossing. Ook kunt u het bekledingsmateriaal van de zool periodiek laten vervangen. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u deze over het algemeen gewoon afnemen met een beetje water en een doekje. Wel is het zo dat hoe vaker u het leren dek wast met water, hoe harder het leer op den duur wordt. Wanneer uw therapiezool erg nat is geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen! De zool trekt dan krom.
Vergoeding
Therapiezolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polis. De rekening wordt verstuurd via FaMed. Wanneer dat mogelijk is, regelt FaMed de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Dit is echter niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk. Bedragen die niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener betaald worden, ontvangt u thuis en die kunt u dan zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.