Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Marieke

“Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

Een bult op de wreef van de voet

Wat is tarsal boss?

Zomaar opeens kan het u opvallen dat er een bult op de wreef van uw voet komt. Die heerlijke klompen, waar u zo lekker in schoot om even naar buiten te lopen, passen niet meer. Ook uw anderen schoenen zitten niet lekker. U gaat experimenteren met lossere veters, of over op klittenband schoenen. U merkt dat u schoenen met naden omzeilt.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent een bult boven op de voet (tarsal boss). Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is tarsal boss?

Verdikking op de bovenkant (rug) van de voet

Deze verdikking heet ook wel “tarsal boss”. Het bevindt zich op de rug van de voet (wreef), ongeveer in het midden. Over het algemeen bestaat de verdikking uit bot of kraakbeen. Dan is de bult hard. Is het een wat zachtere bobbel dan kan het bestaan uit de weke delen.

Hoe ontstaat deze bobbel op de voet?

Meestal is de oorzaak van de knobbel op uw wreef te zoeken in een beschadiging die is opgetreden in de middenvoet, bijvoorbeeld:

  • Er is iemand op uw voet gaan staan.
  • Er is iets op uw voet gevallen.
  • De bovenkant van uw voet heeft veel druk gehad door bijvoorbeeld een houten klomp in combinatie met een holle voet.

Hierdoor ontstaat er een beschadiging van het kraakbeen. Dit wordt op een prachtige manier door het lichaam gerepareerd. Er wordt een mooie verdikking aangebracht en daardoor ontstaat de bult op de wreef van uw voet.

Goedaardige bobbel op de wreef
Tarsal boss: een goedaardige knobbel op de wreef

Diagnose van tarsal boss

Belangrijk is dat uw podoloog of podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van de bult op uw wreef. Zijn er extra botjes aanwezig of is het toch een weke delen zwelling? Manieren om dat te weten te komen zijn echo-onderzoek en röntgenonderzoek.

Behandelingen van tarsal boss

Niet-operatief

Er zijn meerdere mogelijkheden die de podoloog of podotherapeut voor handen heeft om de bult op uw voet zo goed mogelijk te behandelen zonder chirurgisch ingrijpen. Denk hierbij aan:

Operatief

In enkele gevallen zal het nodig zijn om de verdikking op de voetrug operatief te verwijderen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het onderliggende versleten gewricht vast te zetten. Er zijn verschillende operatieve behandelingen voor een knobbel boven op de voet mogelijk, waaronder:

Vind een praktijk

Heeft u een bult op uw wreef en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.