Waar bestaat een nagel en zijn omgeving uit?

Een teennagel is opgebouwd uit diverse structuren. De nagel en zijn omgeving, ofwel nagelunit, is een complex systeem van anatomische onderdelen. Samen zorgen ze ervoor dat de nagelplaat vastzit op de tenen of vingers.

Een nagel is een compacte en solide plaat en bestaat uit drie lagen. Het is opgebouwd uit een dunne bovenlaag, een dikke tussenlaag en een onderlaag die wordt gevormd door het nagelbed. De nagelplaat is belangrijk voor de vorm van de teenuiteinden.

Nagelwortel

Het begint echter op de plaats waar de nagel ontstaat en gevormd wordt. Dit noemen we de nagelwortel en is tevens het enige levende deel van de nagel en bevat cellen die de kiemlaag vormen. Dit gedeelte zit nog onder de huid en is dus niet zichtbaar, op het halve maantje na. Dit is het lichte stukje van de nagel wat net onder de nagelriem uitkomt. Hier is de nagel nog maar gedeeltelijk verhoornd en is het zichtbare deel van de nagelwortel.

De cellen van de kiemlaag delen zich, bewegen naar de nagelwortel en ondergaan een functionele verandering om keratine te kunnen produceren. Deze voortdurende toevoeging van nieuwe cellen aan de nagelwortel leidt tot nagelgroei. De nagel groeit dus vanuit de nagelwortel en schuift over het nagelbed naar voren en neemt in lengte en dikte toe.

Menselijke teennagels groeien ongeveer 0,5 tot 1 mm per maand. Bij mannen groeien ze iets sneller dan bij vrouwen. Om teennagels volledig opnieuw te laten aangroeien is tot wel 18 maanden nodig.

De anatomie van uw teennagel

Nagelbed

Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. De opbouw van het weefsel van het nagelbed is sterk vergelijkbaar met dat van de rest van de huid maar dan zonder de bovenste huidlaag. Terwijl de huid elders op het lichaam geleidelijk afschilfert schuift de bovenlaag van het nagelbed met de onderzijde van de nagelplaat mee naar voren. Nagel en nagelbed zijn stevig met elkaar verbonden. Op het nagelbed bevinden zich groeven in de vorm van zwaluwstaarten die naadloos passen in een gelijksoortig patroon aan de onderzijde van de nagelplaat.

Het nagelbed is voorzien van veel kleine bloedvaatjes die zorgen voor de aanvoer van voedingsstoffen. Hierdoor worden in het nagelbed kleine keratinecellen gemaakt. Door de aanmaak van deze cellen kan de nagelplaat vooruit groeien zonder dat de verzegeling met het nagelbed verbroken wordt. Aan het uiteinde van het nagelbed zit een stevige structuur die de nagelplaat vast houdt aan de teen top. Het beschermt het kwetsbare nagelbed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het is zeer belangrijk dat deze structuur niet beschadigd raakt.

Nagelriem

De nagelriem is het randje wat je ziet tussen de huid en de zichtbare nagelplaat. Het sluit de ruimte af tussen de nagelplaat en de huidplooi van de teen. De nagelriem heeft een beschermende functie. Beschadiging van deze beschermrand moet worden voorkomen. Beschadiging kan leiden tot het binnendringen van ziektekiemen zoals bacteriën en schimmels en vuil.

Nagelwallen

De nagelwal is de huid rondom de nagel en heeft drie zijden: aan de linker- en rechterzijde van de nagel en aan het begin van de nagel. De nagelwallen hebben dan ook een beschermende functie voor de nagel. Ze zorgen ervoor dat het nagelbed afgesloten is en dat er geen bacteriën, virussen en schimmels bij kunnen.

Functie van nagels

De nagels bieden voornamelijk bescherming aan de tenen tegen invloeden van buitenaf zoals mechanische of chemische beschadigingen. Tevens kunnen nagels gezien worden als een soort graadmeter voor onze gezondheid. Een tekort aan voedingsstoffen, ziektes of huidaandoeningen kunnen het uiterlijk van de nagel veranderen.

Vind een praktijk

Heeft u problemen met uw teennagels? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu