Een speciaal ontwikkelde steunzool

Het research & development (R&D) team van Podozorg Nederland is continue bezig met het verbeteren van de zorg en de zorgproducten van de podologen die aangesloten zijn bij Podozorg. Zo is het R&D team druk bezig geweest met het testen van zolen voor hielpijnpatiënten. Ze onderzochten de vraag of hielpijnpatiënten gebaat kunnen van een confectiesteunzool, welke ingericht is voor hielpijn, speciaal voor elegant schoeisel.

De testgroep

Een testgroep van 40 patiënten bestaande uit 23 vrouwen en 17 mannen met hielpijnklachten is geselecteerd onder een aantal Podozorg praktijken. Het grootste aantal (87,5%) had uitgesproken startklachten, dit is een indicatie voor irritatie aan de peesplaat. Bijna alle patiënten (97,5%) hadden maximale klachten direct onder het hielbeen aan het begin van de binnenste voetboog (mediale processus van het tuber calcanei en/of enthese van de plantaire fascie). Slechts 15% had hielpijnklachten aan beide voeten. De testgroep varieerde sterk in hoe lang de klachten aanwezig zijn; 28% had klachten minder dan 3 maanden, 35% had klachten tussen 3-6 maanden, 18% had klachten tussen 6-12 maanden, 19% had klachten langer dan een jaar.

De test

Ieder hielpijnpatiënt van de testgroep ontving twee paar zolen van de podoloog. Het eerste paar betrof de ‘normale’ therapiezool verstrekking, welke individueel aangemeten wordt. Het tweede paar betrof de semiconfectie testzool, ontworpen door het R&D team. Voor iedere patiënt werd bij de testzool geschaald op de juiste voetmaat. De semiconfectiezolen waren in zijn geheel dunner en eleganter van vorm, waardoor ze beter in geklede schoenen passen. De patiënten werden verzocht om de zolen afwisselend te dragen, en de zool te kiezen welke het beste paste bij hun schoenkeuze op dat moment. De patiënten werden verzocht om na 6 weken en 6 maanden schriftelijk de zolen te evalueren.

Nieuwe hielpijnzolenVoorbeeld van de semiconfectie testzool

Bevindingen

Na zes weken gaf 65% van de testgroep aan dat hij of zij de nieuwe semiconfectiezolen zou aanbevelen bij familie en vrienden omdat het handig is een paar dunne hielpijnzolen ‘erbij’ te hebben. De testgroep gaf aan dat beide zolen, zowel de individueel vervaardigde therapiezool en de semiconfectiezolen, ongeveer evenveel verlichting gaven voor de pijnklachten. Opvallend is wel dat er een duidelijk groot gemis was aan steun tijdens het dragen van de semiconfectiezolen. Dit is te wijten aan het feit dat de semiconfectiezolen niet ingericht zijn op het voettype en de resultaten van het functieonderzoek. Ook kwam duidelijk naar voren dat men langer met minder hielpijnklachten kon lopen op de individueel vervaardigde therapiezool dan de semiconfectiezolen. Wat ook verklaarbaar is, omdat de laatste minder polstering kent en de pijnlijke locatie minder drukvrij kan leggen in verband met de dikte van de zool.

Conclusie

De conclusie het onderzoek van het R&D team van Podozorg is dat de individueel vervaardigde therapiezolen uitermate goed functioneren als basisvoorziening. Maar als men soms onvoldoende ruimte kent in de schoen, in verband met bijvoorbeeld elegante representatieve schoenen, dan zijn de semiconfectiezolen een goed bevonden compromis voor bepaalde situaties. De dunne semiconfectie zolen voor hielpijn zijn een goede uitbreiding van het arsenaal aan maatregelen die een podoloog kan inzetten bij verschijnselen van fasciitis plantaris.

Over ons research & development (R&D) team

Als Podozorg Nederland zijn we continu bezig onze zorg te optimaliseren. Dit doen we evidence based, zodat we zeker weten dat we onze klanten de meest adequate zorg leveren. Podozorg Nederland gelooft in de kracht van een eenduidig, evidence based therapiebeleid in al haar vestigingen. Dit mogelijk maken is de kerntaak van afdeling Research en Development (R&D).

Lees meer

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu