Lid van het Netwerk Podologie

Sinds september 2017 zijn een aantal Podozorgers lid geworden van het Netwerk Podologie voor Team NL en het NOC*NSF, namelijk:

We zijn opgedeeld in regio’s en in specialisatie. Dat houdt in dat diegenen die echt in de atletiek zijn gedoken dat ook naar zich toebedeeld krijgen. Voetbal valt niet onder de voorzieningen van het NOC*NSF.

Voetzorg voor Olympische sporters

Via dit netwerk proberen we meer te kunnen betekenen in de voetzorg rondom de Olympische sporters. Daar valt nog een hoop te winnen. Qua sportschoen kennis en onderhoud aan de voeten in combinatie met de houding is nog vrij veel onbekend.

Tijdens onze eerste meeting op Papendal hebben we een mooie rondleiding gehad over het terrein. Om inzichtelijk te krijgen waar de sporters allemaal te maken krijgen konden we de diverse ruimtes waar getraind wordt bekijken. Zo is er voor de balsporten een vloer met geluidsdemping geplaatst en is er video analyse mogelijk tijdens de trainingen.

In het sprint gedeelte is een scan geplaatst die de drukmeting tijdens de afzetfase meet. Een volgsysteem van een videocamera zorgt ook hier weer voor de beeld analyse tijdens de training. In het restaurant is er een keur aan biologische groentes en fruit te verkrijgen. De sporter kan daar ook direct een verse maaltijd laten bereiden. Ook dit wordt allemaal geregistreerd en gekoppeld naar de sport diëtist. Snacks en snoep zijn niet te krijgen in het sporters restaurant. Vaak worden de uitschieters na een feestje met taart en andere lekkere dingen direct in de training zichtbaar. Vlak voor grote toernooien is de sporter en de diëtist waakzaam op de voeding.

Sportpodologen van Podozorg Nederland

Als sportpodologen mogen we het team rondom de sporters versterken. Zowel in het dagelijks leven als in het sportieve leven kunnen we onze expertise in gaan zetten. Het is een mooie aanvulling om ook met elkaar te gaan leren van ieder zijn kwaliteiten.

Hippisch sportpodoloog

Ikzelf ben als Hippisch sportpodoloog in het gezelschap aanwezig. Tot nog toe de enige die actief erin is. Nog een groot terrein te veroveren, waarin we op het (para)medische vlak nog wel wat barrières te beslechten hebben. De zorg heeft zich vooral op de paarden gericht en nog niet op de ruiters.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink