Voetklachten en behandelingen bij dansers
Toen ik 4 was had ik 1 grote droom ballerina worden, op mijn 6e ging ik dan ook op ballet, en nu intussen bijna 40 jaar verder dans ik nog steeds. Klassiek ballet maar ook stijldansen zowel latin als ballroom, salsa, merengue en batchatta, maar ik heb ook geproefd aan de Argentijnse tango, boogiewoogie, jazz en volksdansen.
Ik ben geen ballerina geworden maar (register) podoloog en in die hoedanigheid ben ik ook dagelijks bezig met bewegingen en hoe het menselijk lichaam beweegt. En soms komen die 2 elkaar tegen, hoe leuk is dat?
Dansen
Iedere dansstijl heeft zijn eigen techniek, maar 1 ding hebben alle stijlen gemeen: je gebruikt lichaam heel bewust en je voeten heel intensief. Er is dan ook geen danser die niet een keer een blessure aan zijn voet heeft gehad. En we hebben allemaal wel gehoord van de ballerina op spitzen die het bloed in de schoenen heeft staan.
Zoveel verschillende dansen, zoveel verschillende schoenen, zoveel verschillende technieken en zoveel verschillende problemen dus ook.
Voetklachten en podotherapie
Veel voorkomende klachten zijn dan ook kneuzingen, wondjes en soms zelfs breuken. De eerste twee zijn bij de meeste dansers wel bekent en kunnen zij heel goed zelf oplossen met een pleister of tape en het natuurlijke genezingsproces. Voor de laatste is het toch verstandig om de huisarts te raadplegen en vast te stellen of het een breuk is en deze goed te behandelen.
Maar soms zijn er blessures die steeds terug blijven komen hoe de danser(es) hier ook op traint en probeert deze te voorkomen toch komt het steeds terug. Denk dan bijvoorbeeld aan pijn onder de voorvoet. Draaien bij het dansen doe je namelijk (bijna) altijd op de bal van je voet, dit veroorzaakt bij menig danser regelmatig eelt en pijn. Maar soms is dit helemaal niet nodig.
De (register) podoloog of podotherapeut kan terugkerende blessures samen met jou onderzoeken waardoor je klacht steeds terugkomt. Misschien komt het wel door een verkeerde stand van je voet of een verkorting van een spier.
Onderzoek van de klacht
In een gesprek met de podoloog is het heel belangrijk dat je vertelt wanneer je de klachten ervaart. Omdat je met dansen hele andere bewegingen maakt dan met gewoon lopen is het soms noodzakelijk dat je dit voordoet. Een lichamelijk onderzoek, een boordeling van de slijtage van je schoenen en soms een echografisch onderzoek zal de podoloog heel veel informatie geven over hoe jij beweegt en je voet en dus ook de rest van je lichaam belast.
Behandeling van de klacht
Nadat er duidelijk is geworden waardoor jouw blessures steeds terugkomen zijn er verschillende mogelijkheden om te behandelen, vaak ook in samenwerking met de fysiotherapeut.
Denk dan aan:
- Taping
- Siliconen ortheses
- Therapiesokken
- Oefeningen
- Steunzolen
Bij de steunzolen hoor ik de meeste al denken, steunzolen passen toch helemaal niet in mijn dansschoenen en als ze al passen kan ik toch helemaal niet goed meer strekken. Dat klopt, daarom is het ook belangrijk dat je je dansschoenen meeneemt en de podoloog goed laat zien wat jou vorm van dansen voor bewegingen vraagt. Want vaak is het heel goed mogelijk om de zolen in gewone schoenen te dragen en samen met oefeningen dit voldoende is om tijdens het dansen geen last te hebben of die nare blessure te vermijden. Maar een aanpassing aan je dansschoen is ook een mogelijkheid.
Tip
Technisch goed dansen voorkomt veel blessures net als een goed opwarming en opbouw van de bewegingen, maar als dit niet voldoende is denk ook eens aan de podoloog. Podoloog het latijnse woord voor voetkundige en dansen doe je nu eenmaal met je voeten.
Vind een praktijk
Heeft u last van voetklachten tijdens het dansen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.