Die vervelende grote teen

De voet is een technisch wonder: 28 botten, 33 gewrichten en meer dan 100 pezen, ligamenten en spieren die uw lichaam uw leven lang ondersteunen. In plaats van onze onderdanen te koesteren, maken velen van ons het werk nog moeilijker voor hun voeten.. We kennen allemaal wel de meest belangrijke oorzaken voor voetklachten, zoals slecht passende schoenen en hoge hakken. Maar wist u dat overgewicht ook een belangrijke aanleiding is voor pijnlijke voeten? Een wetenschappelijk onderzoek bij mensen die aanzienlijk gewicht verloren wees uit dat hun voetpijnklachten met 83% daalden.

Een stijve grote teen, wat kan dat betekenen?

Slijtage in het grote teengewricht

Hoewel deskundigen niet weten hoeveel mensen artrose van de grote teen hebben, zijn ze het er mee eens dat het meer voorkomt als we de 50 zijn gepasseerd. Omdat de grote teen je bij elke stap vooruit duwt, kan er slijtage optreden in het grote teengewricht.

Stijve grote teen

Als het kraakbeen beschadigd raakt of langzaam verdwijnt kan de beweging in het grote teengewricht verminderen (een zogenaamde hallux limitus) of zelfs volledig blokkeren (hallux rigidus). Sommige mensen ontwikkelen ook een overgroei van bot, of een botspoor, bovenop de gewrichten - niet te verwarren met een bunion als gevolg van een hallux valgus (vergroeiing van de grote teen naar binnen over de andere tenen).

Verkorte buigspier van de grote teen

Een andere belangrijke oorzaak van bewegingsbeperking in de grote teen is een verkorte buigspier van de grote teen. Het kan zijn dat de pees van deze spier niet soepel door de tunnel glijd bij het passeren van de enkel. Dit betekent een obstructie in de bewegingsvrijheid van de pees waardoor bij belasting van de voet de grote teen niet voldoende mee beweegt.

Wat zijn de behandelmogelijheden?

U kunt vaak met een goed schoenadvies of een aanpassing (zoolversteviging) aan de schoen veel pijnklachten voorkomen of verhelpen.

Oefeningen

In een vroeg stadium kunnen bepaalde oefeningen helpen om het bereik van de bewegingen in het grote teengewricht te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  1. Leg een handdoek op de vloer en zet uw voet erop
  2. Gebruik uw tenen om de stof naar de hiel te halen
  3. Herhaal dit 5 keer
  4. Doe dit 3 keer per week tot de symptomen dalen

Oefeningen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen

In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Wilt u meer tips en/of advies over bepaalde oefeningen of behandelingen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Huub Linssen. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland